فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1395)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا افضلی* صفحات 7-34

    سنت های الهی، قوانینی هستند که خداوند بر عالم خلقت حاکم فرموده است و از طریق آنها، تدبیر خود را در عالم تکوین، جاری می سازد. با کشف و استخراج سنن الهی از قرآن کریم و ر‎وایات اهل‎بیت: و تبیین نظام حاکم بر آنها، می توان به یک چارچوب شناختی هنجاری ویژه از عالم خلقت و نظام تدبیر خداوند رسید. شناخت این سنن و احتساب آنها در حوزه های مختلف علمی، از جمله در مدیریت اسلامی، می تواند مفید واقع شود. با احتساب سنن الهی در مدیریت اسلامی و هماهنگ ساختن نظام تدبیر بشری با نظام تدبیر خداوند و طراحی حرکت مبتنی بر آنها، می توان گفت که مدیریت اسلامی از جایگاه ممتاز و ویژه ای نسبت به علم مدیریت رایج برخوردار خواهد شد. در این مقاله در ابتدا به تبیین سنن الهی و ضرورت لحاظ آن در تدوین علوم انسانی اسلامی، به ویژه مدیریت اسلامی پرداخته شده است. در ادامه به طور خاص به سنت رزق به عنوان یکی از سنن الهی حاکم بر خلقت و به تاثیرات لحاظ این سنت در علم مدیریت اسلامی اشاره می شود. سنت رزق از جمله سننی است که خداوند بر عالم خلقت حاکم ساخته است و از طریق آن رزق و روزی بندگان خود را تدبیر می فرماید. روش تحقیق در این مقاله بر اساس مطالعات کتابخانه ای منابع موجود و تحقیق بر روی آیات قرآن کریم با استفاده از روش‎های تفسیری است.

    کلیدواژگان: سنت های الهی، سنت رزق، نظام حاکم بر سنن، مدیریت اسلامی، علوم انسانی اسلامی
  • مهدیه سادات خشوعی*، حمیدرضا عریضی صفحات 35-60

    این پژوهش با دو هدف تدوین نظریه مدیریت تجربه از دیدگاه اسلام و بررسی وضعیت آن از دیدگاه کارشناسان در یک سازمان دولتی انجام شد. این پژوهش توصیفی و از نوع تحلیلی و پیمایشی است. برای دستیابی به هدف اول، کتاب میزان الحکمه (نوشته محمدی ری شهری) به روش نمونه گیری هدفمند از نوع موارد معروف انتخاب شد و به روش نظریه دادهبنیاد مورد بررسی قرار گرفت. با تحلیل کتاب، مفاهیم مرتبط با مدیریت تجربه استخراج و با توجه به پدیده، زمینه، علت، مداخله گر، راهبرد و پیامد مورد طبقه بندی قرار گرفت. سپس ارتباط موارد مذکور در قالب یک الگو طراحی و با نوشتن قضایا نظریه مدیریت تجربه از دیدگاه اسلام تدوین و برازش آن مورد بررسی و تایید قرار گرفت. برای دستیابی به هدف دوم نیز براساس نظریه مذکور پرسشنامه ای با سه مولفه درک اهمیت تجربه، کسب و نگهداری تجربه و به کارگیری تجربه طراحی گردید. سپس تعداد 42 نفر از کارشناسان یک سازمان دولتی در شهر اصفهان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و دیدگاه آنان در زمینه وضعیت مدیریت تجربه دریافت شد. نتایج آزمون تی وابسته نشان داد از دیدگاه کارشناسان در وضعیت موجود میزان مدیریت تجربه در سازمان پایین تر از وضعیت مطلوب است. همچنین نتایج آزمون فریدمن  نشان داد که رتبه بندی مولفه های مدیریت تجربه در وضعیت موجود بهترتیب شامل کسب و نگهداری تجربه، درک اهمیت تجربه و به کارگیری تجربه بوده است؛ درحالی‎که در وضعیت مطلوب باید بهترتیب شامل درک اهمیت تجربه، کسب و نگهداری تجربه و به کارگیری تجربه باشد.

    کلیدواژگان: دیدگاه اسلام، مدیریت تجربه، وضعیت موجود و مطلوب
  • غلام حیدر کوشا* صفحات 61-83

    «هستی شناسی اجتماعی» به نحوه وجود «موضوعات اجتماعی»، «واقعیت های اجتماعی» و «فرایندها و رخدادهای اجتماعی» می پردازد و به ایده هایی در باب مطالعه ماهیت، ویژگی ها، ساختار و عناصر خودآگاه در زندگی اجتماعی توجه می کند. اصول هستی شناختی صدرایی از جمع افراد، صورت نوعی جامعه را بر محور افق های معرفتی و معنوی پدید می آورد. انسان در افق تعامل دیالکتیکی وجودی با ساختارها و عناصر ساختاری جامعه ارتباط می یابد و این گونه سوژه و ابژه بر مدار واحدی گرد هم می آیند. جامعه، مانند سایر امور وجودی جهان، حاوی «حرکت جوهری» است. عوامل انسانی و کنش های نیتمند آنها کلیت جامعه را به سوی کمال یا انحطاط رهنمون می کند. انسان که تلاقی امکان ها و فعلیت هاست، از خلال عمل صالح و ایمان حقیقی حیث امکانی را عبور می دهد و به تجرد عقلی و هویت لاهوتی دست می یابد. معرفت، امر وجودی و بخشی از فعلیت هایی است که انسان مادی را به هستی لایزال مطلق الهی پیوند می زند و از این مسیر سعادت انسانی و حیات طیبه انسانی فرصت بروز می یابد. این مقاله درصدد است با بررسی بنیادهای فلسفی حکمت متعالیه، ظهور نظری اندیشه صدرایی را در علوم اجتماعی تحلیل کند. با تحلیل بنیادهای صدرایی علوم اجتماعی، راه بومی کردن علوم اجتماعی هموارتر و امید به شکل گیری نظریه های اجتماعی اسلامی در مقیاس کلان افزون تر خواهد شد.

    کلیدواژگان: هستی شناسی اجتماعی، نظریه اجتماعی ملاصدرا، فلسفه اجتماعی ملاصدرا، هستی شناسی اجتماعی حکمت صدرایی
  • حسین قلی ‎پور* صفحات 85-108

    ارایه تعاریف متعدد از مفهوم «مدیریت اسلامی» با رویکردهای مختلفی چون حکمی، فقهی و اخلاقی، نوعی تشتت مفهومی ایجاد کرده است. قایل نشدن تفاوت میان این رویکردها و یا مسکوت ماندن آن برای سبک مدیریتی که علاوه بر معیار مطروحه در یک تلقی حداقلی، معیارها و ارزش های بیشتری را مبنای عمل قرار می دهد از یک سو، و اسلامی ندانستن عمل مدیریتی که خارج از محدوده مضیق تعریف شده در رویکرد دیگری بوده از دیگر سو، مسئله مهمی را پیش روی اندیشه ورزان این عرصه قرار داده است. آیا می توان مفهومی مشکک از مدیریت اسلامی ارایه داد تا تلقی های مختلف را در خود جای دهد؟ این مفهوم، چه سطوح و مشخصاتی دارد؟ در این مقاله، با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی ابتدا مفهوم مدیریت، واکاوی شده و سپس نقطه تلاقی آن با مکتب اسلام (هدف و فرایند)، به دست آمده است. سپس با بررسی حالات مختلفی که این دو با اسلام پیدا می کنند، مشخص شد که بین دو حالتی که مدیریت و اسلام در تطابق و تعارض هستند، حالات مختلف دیگری نیز حاصل می شود. اسلامی ترین سطح مدیریت اسلامی، زمانی محقق می شود که هدف، فرایندها و تمرکز مدیریت، منطبق با هدف مکتبی اسلام، ارزش های آن و برونداد مطلوب باشند. هرچقدر این سه بعد، انطباق کمتری با اسلام پیدا می کنند، از درجه اسلامیت مدیریت کاسته و به درجه عدم اسلامیت، افزوده می شود؛ تا جایی که هر سه بعد مذکور، نه‎تنها در مغایرت بلکه در تعارض با اسلام قرار می گیرند. نظریات رایج علم مدیریت نیز بسته به اینکه چه نسبتی با هدف مکتبی و ارزش های اسلام برقرار می کنند، در پیوستار مدیریت اسلامی و غیراسلامی قرار می گیرند. در نتیجه، داوری درباب اسلامیت علم مدیریت، منوط به بررسی تفصیلی است و به نحو یک پارچه نمی توان آن را کاملا اسلامی یا غیراسلامی دانست.

    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، سطوح مدیریت اسلامی، نظریه تشکیک، هدف مدیریت، فرایندهای مدیریت
  • رسول رضوی*، محمد پارچه باف دولتی، ایمان روشن بین صفحات 109-133

    امروزه بحث تاریخ فکر به یکی از دغدغه های محققان تبدیل شده و رویکرد غالب نگرش فلسفی در فضای دانشگاهی درباره باور امامت شناختی، تاریخی است و کمتر منازعات کلامی را برمی تابند. به عبارت دیگر دنیای مدرن، بیشتر تمایل دارد ماهیت تشیع را با رویکرد تاریخی بشناسد. ازاین رو برای اثبات اصالت تاریخی یک باور امامتی، نخستین ادوار تاریخی شیعه از مهم ترین بخش های شناخت و تحلیل این مکتب به شمار می آید. در طول تاریخ، قدرت حاکم و گفتمان غالب، متعلق به پیروان مکتب خلفا بوده و لذا شواهد پرشماری وجود دارد که تاریخ نگاری در منابع اولیه، تحت تاثیر باورهای کلامی و تعلقات سیاسی و قومی مورخان سنی مذهب بوده است. ازاین رو در نقل گزارش های تاریخی بین عامه و خاصه و گاه بین خود عامه با اختلاف در محتوا روبه روییم. نکته مهم آن است که این اختلاف ها در محتوا، مستندی برای باورهای غلط می شود و یا باورهای غلط را ایجاد می کند. از سوی دیگر نقل نادرست گزارش تاریخی، شواهد موجود تاریخ بر باورهای کلامی را از بین می برد و سبب ایجاد شبهات کلامی با پوشش تاریخی می شود.بنابراین باید روش و الگویی ارایه داد تا با گردآوری گزارش های تاریخی قرآن و سنت به عنوان متقن ترین و قطعی ترین تاریخ مکتوب وحیانی و با تکیه بر باورهای کلامی شیعه و مطالعات تطبیقی میان منابع تاریخی و رمزگشایی از گفتمان غالب، به تاریخ قطعی دست یابیم؛ تاریخی که اصالت تاریخی باور امامیه را از میان نخستین ادوار به اثبات رساند و مبین باورهای شیعی باشد. به چنین پژوهشی «تاریخ پژوهی مبتنی بر آیات و روایات و اصول کلامی امامیه» گفته می شود که بازگوکننده تاریخ درخور اعتماد و اتکایی است و بررسی آن گویای شواهدی بر باورهای کلامی شیعی است و مطالعه اش حاوی استخراج مستندات باورهای کلامی امامیه و تحلیلش مبین باورهاست. همچنین این تاریخ قطعی، به خودی خود منبعی برای باورسازی به صورت مستقل خواهد بود. این مقاله به دنبال پاسخ به چیستی، چرایی و چگونگی «الگوی تاریخ پژوهی مبتنی بر آیات و روایات و اصول کلامی امامیه» است.

    کلیدواژگان: الگوی تاریخ پژوهی، قرآن، سنت، اصول کلامی امامیه، عقل، رمزگشایی منابع عامه
  • محمدرضا خاکی قراملکی* صفحات 135-158

     رویکرد فلسفه های مضاف، به دنبال تولید علوم انسانی و اجتماعی، و با دغدغه عینیت بخشیدن به جریان فلسفه در عالم خارج، ضمن ارایه نگاه انتقادی و آسیب شناختی به فلسفه اسلامی موجود، درصدد عبور فلسفه از وضعیت اطلاقی و انتزاعی است؛ به گونه ای که در نظریه های علمی امتداد یابد. این نگاه تلاش کرده مبانی فلسفی جدید کاربردی را دراندازد و حکمتی نوین تاسیس کند که هم اسلامی باشد، و هم انسان انضمامی به عنوان موضوعش قرار گیرد. درواقع این حکمت جدید، معلول رویکرد فلسفه های مضاف بوده، متاثر از انگاره فلسفه فلسفه اسلامی است. طبق این ادعا، تولید علوم انسانی اجتماعی، باید مبتنی بر یک عقلانیت پایه دینی، یعنی فلسفه جامع اسلامی که جنبه کاربردی دارد، پدید آید. صبغه اسلامی علوم نیز ناشی از اسلامیت فلسفه است. البته فلسفه مضاف در این نگاه، مشترک لفظی است که شامل فلسفه های مضاف به واقعیت و فلسفه های مضاف به علوم است. البته با نگاه انتقادی به این نظریه، می توان گفت این رویکرد نتوانسته ارتباط روشمند بین فلسفه مضاف و فلسفه عام اسلامی برقرار کند و حکمت نوین نیز، به لحاظ مبنایی و روشی، ظرفیت کاربردی کردن فلسفه موجود را ندارد. اساسا فلسفه ادعایی، ذاتا قابلیت امتداد اجتماعی و نقش‎آفرینی در نظریه پردازی را ندارد، این نظریه به لحاظ ساختاری فاقد انسجام است و از انضمام سازه های ناهمگون به یکدیگر تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: فلسفه مضاف، حکمت نوین اسلامی، فلسفه فلسفه اسلامی، عقلانیت، روش‎شناسی علوم، انسان انضمامی
|
  • Ali Reza Afzali* Pages 7-34

    Divine Universal Rules are the laws that God has ruled over the creation world, and through them, he directs the creation world. By discovering Divine Universal Rules, and explaining their system from the Holy Quran and Imams Speeches, we can gain a specific normative-cognitive frame of the creation world and Godchr('39')s guidance system. Understanding and using this Universal Rules in various scientific fields, especially in islamic management, can be useful. By using this Universal Rules in islamic management, and coordinating the human planning system with the Godchr('39')s guidance system and designing the movement based on them, islamic management has a more special position related to the modern management. This article at the first explains the Divine Universal Rules and its using necessity in the islamic humanities, especially islamic management. And then specifically, Sustenance Rule as one of the Divine Universal Rules and its implications in islamic management is mentioned. The Sustenance Rule is one of the Rules that God has ruled over the creation world and through which he directs his sustenancechr('39')s worshippers. Research methodology is based on library studies and research on Holy Quran Verses based on interpretational methodology.

    Keywords: Divine Universal Rules, Sustenance Rule, Rules System, Islamic Management, Islamic Humanities
  • Mahdieh Sadat Khoshouei*, Hamid Reza Oreyzi Pages 35-60

    This study was conducted with two purposes of developing experience management from Islam viewpoint and examining its status from the experts’ viewpoint in a public organization. This research is a descriptive and by analytical and research methods. In order to perform the first purpose of research, Mizan al-Hikmah book (Mohammadi Reyshahri) selected purposefully (reputational case sampling) and book was analysis using method of grounded theory. By reviewing the book, concepts related with the experience management were extracted, and then concepts categorized into phenomenon, context, cause, intervening conditions, strategy and consequence. Then relation of phenomenon, context, cause, intervening conditions, strategy and consequence were designed in the form of model and with writing of propositions; experience management theory from Islam viewpoint were designed and fit of the theory was investigated and confirmed. In order to perform the second purpose of research, a questionnaire with components of understanding the importance of experience, acquisition and maintenance of experience and application of experience was developed based on the above theory. Then, 42 experts from a public organization in Isfahan city were selected through purposive sampling and their views on the status of the experience management were obtained. Results of dependent t-Test showed that experience management in the organization is lower than the desired status. The results of Friedman test indicated that the rating of the components of the experience management in the present status would include the acquisition and maintenance of experience, understanding the importance of experience and application of experience, while in the desired status, it should include, understanding the importance of experience, acquisition and maintenance of experience and application of experience.

    Keywords: Islam Viewpoint, Experience Management, Present, Desired Status
  • Ghulam Haidar Koosha Koosha* Pages 61-83

    “Social ontology" deals with the existence of "social issues", "social facts" and "social processes and events," and focuses on ideas about the nature of social life, it’s characteristics, structure, and elements of consciousness. The ontological principles of Sadrachr('39')s create architype of socity from the total of individuals on the axis of epistemic and spiritual horizons. The human being in the horizon of existential dialectical interaction relates to the structures and structural elements of society, and thus subject and object come together on a single circuit. Society, like the rest of the worldchr('39')s existential matters, contains " Substantial motion". Human agencies and their intentional actions lead the society as a whole to perfection or decadence. Man, which is the intersection of possibilities and actualities, passes through the possibility of a righteous act and true faith, and reaches the rational abstraction and the divine identity. Knowledge is the existential and is part of the actuality that binds the material extant to the eternal absolute divine being and from this pass apear the  huaman happines and its pure life. This article seeks to analyze theoritical emergence of Sadra’s thought in sicial sciences through study philosophical fundation of transcendental wisdom. By analyzing of Sadra’s fundations of social sciences, the pass of localization of social sciences get smoother, and hope to generating islamic social theories in macro scale will be added.

    Keywords: social ontology, Sadra’s social theory, Sadra’s social philosophy, social ontology of Sadra’s wisdom
  • Hossein Gholipour* Pages 85-108

    Providing various definitions of the concept of "Islamic management" with various approaches such as Philosophical, jurisprudence and ethics has created a conceptual dispersal. Not distinguishing between these approaches or hiding this issue for a managerial style that, in addition to the criteria proposed in a minimalistic sense, provides the basis for more criteria and values On the one hand, not Islamic managerial practice that out of Defined tight scope in another approach on the other hand, has put an issue to the scholars of this field. Is it possible to impose a gradation conception of Islamic management to accommodate different views? What is the concept, its level and specification? In this article, first by using the analytical-descriptive method, the concept of management is analyzed and then the point of its intersection with the school of Islam (goal and process) is obtained. Then, by examining the different situations that these two, find with Islam, it became clear that different situations arise between situations in which management and Islam are in match and conflict. The most Islamic level of Islamic management is realized when the goal, processes and Management focus are consistent with the schoolchr('39')s purpose of Islam, its values and desired outcomes. These three dimensions, if less consistent with Islam, are reduced to the degree of Islamic management and extend the degree of lack of Islam, To the extent that all three dimensions are not only contradictory but conflict with Islam. The common theory of management science are in the continuum of Islamic and non-Islamic management, depending on what they relate to the schoolchr('39')s purpose and Islamic values. Consequently, the judgment about Islamicness of management science is subject to detailed examination and cannot be considered as totally Islamic or un-Islamic.

    Keywords: Islamic Management, Islamic Management Levels, Theory of Gradation, Management Purpose, Management Processes
  • Rasool Razavi*, Mohammad Parchebaf Dolati, Iman Roshanbin Pages 109-133

    Nowadays, the discussion of thought history has become one of the concerns of researchers and the dominant philosophical attitude in the academic world is about the belief in cognitive, historical, and less verbal conflicts. In other words, the modern world is more inclined to recognize the nature of Shiite with a historical approach. Therefore, in order to prove the historicity of the belief in Imati, the first historical Shiite period is considered as one of the most important parts of the knowledge and analysis of this school. Throughout history, dominant power and dominant discourse belonged to followers of the caliphschr('39') school, and therefore there are numerous evidence that historiography in the early sources has been influenced by verbal beliefs and ethnic and political affiliations of Sunni historians. Therefore, we encounter differences in the content of the historical and public history reports, sometimes between the public. The important point is that these differences in content are documentary for false beliefs or false beliefs. On the other hand, misrepresentation of the historical report eliminates the existing evidence of history on verbal beliefs and provokes verbal doubts with historical cover.  This treatise seeks to answer what is, why and how "the pattern of history is a research based on verses, narrations and theological principles of the Imam". Why the need for this pattern has been stated in the story and in what it should be said that this history is a reliable and reliant history that its examination reveals evidence of the Shichr('39')i theological beliefs and its study contains the extraction of the documents of the Imāmhichr('39')s verbal beliefs and its analysis. Beliefs Also, this definitive history will never be a source of believing independently. In this template it should be stated that by compiling the historical reports of the Qurchr('39')an and Sunnah as the most reliable and definitive written record of the revelation and relying on the Shichr('39')i theological beliefs and comparative studies between historical sources and the decoding of the dominant discourse, to the definitive date We find that historical authenticity proves the belief of the Imam from the first period and reflects Shiite beliefs.

    Keywords: Pattern of research history, Quran, tradition, Imam's theological principles, reason, decoding public resources
  • Muhammad Reza Khaki Gharamaleki* Pages 135-158

    The theory of “additional philosophies”, with a concern for objectifying philosophy in outside world, seeks for production of humanities and social sciences. Besides that, it tries to cross over the philosophy from an abstract position to extend over scientific theories. The outlook tries to bring about a new set of practical philosophical bases and founds a modern philosophical wisdom (Hikmat) that is Islamic and catches concrete human as its subject. In fact such a Hikmat is the result of additional philosophies’ approach and the outcome to the paradigm of the philosophy of Islamic philosophy. Therefore, production of social Humanities should take place under the authority of a religious based wisdom, means an all-embracing Islamic philosophy with practical policies. Here the Islamic essence of the sciences would originate from the philosophy. Within such outlook, additional philosophy is considered as a common expression that means both additional philosophies to reality and additional philosophies to sciences. Critically speaking, this approach was not able to create a methodological connection among additional philosophy and Islamic general philosophy. Also the new Hikmat lacks the ability to make philosophy practical, either fundamentally or methodically. Basically, philosophy does not claim to extend over social arenas and to have a role in theory- making. Thus the theory lacks coherence structurally and is shaped as a result of compiling heterogeneous structures.

    Keywords: Additional Philosophies, Islamic New Hikmat, the Philosophy of Islamic Philosophy, Wisdom, Methodology of sciences, Concrete Human, Abstract